Continuăm seria noastră de articole despre ce pot face părinții pentru a preveni ceea ce numeam “toboganul de vară” – amănunte despre acest fenomen de alunecare a cunoștințelor pe durata vacanței de vară găsiți aici. Pentru a contracara efectele mai puțin dorite ale timpului liber, v-am propus organizarea unui concurs de lectură în familie. După ce am hotărât regulile și premiile concursului de lectură în familie, data trecută am discutat despre stabilirea unor obiective realiste de lectură. Acum, iată-ne ajunși la pasul al treilea:

PASUL 3: EXCURSIA LA LIBRĂRIE ȘI ALEGREA CĂRȚILOR

Mai întâi trebuie să menționăm că lectura copiilor cere, într-adevăr, o investiție financiară din partea părinților. Asta nu înseamnă că investiția trebuie să depășească posibilitățile dumneavoastră. Dimpotrivă, excursia la librărie poate fi un prilej bun pentru a-i responsabiliza pe copii și din punct de vedere financiar. Porniți de la ideea că veți achiziționa maxim 2 cărți pentru fiecare membru al familiei. Înainte de plecarea în excursie, stabiliți un buget, și împărtășiți-l cu cei mici. Abia apoi porniți spre librărie. Odată ajunși, amintiți-le copiilor ca atunci când își aleg cărțile să ia în calcul bugetul – îi puteți ajuta să calculeze dacă s-au încadrat sau nu.

Propuneți-vă să petreceți cel puțin o jumătate de oră – o oră la librărie, răsfoind cărți. Încurajați-i pe copii să se uite la coperta cărții, să citească rezumatul de pe spate și puțin din interior ca să vadă dacă le surâde. Este un prilej foarte bun să vedeți ce-i interesează – la ce fel de ilustrații reacționează, ce gen de poveste. Folosiți aceste observații ca să le faceți sugestii.

Concentrați-vă pe alegerea titlurilor copiilor mai întâi, ale dumneavoastră la urmă. Rugați-i pe copii să aleagă o carte și pentru dumneavoastră. Poate fi distractiv chiar și să citiți aceeași carte. Dacă citiți aceeași carte, luați câte un exemplar pentru fiecare membru al familiei care vrea s-o citească. Nu încercați să-i păcăliți nici dumneavoastră limitându-vă la titluri pentru copii :) Dacă aleg ceva prea simplu pt. dvs. citiți ce au ales dar luați-vă și ceva în plus.

Dacă știți că celor mici nu prea le place să citească, încurajați-i să încerce un volum de repovestiri – care are avantajul de a fi scurt și accesibil. Nu evitați nici cărțile ilustrate sau romanele grafice, dar luați în calcul că un roman grafic se citește mult mai ușor decât o carte – copiii ar trebui să-și mai aleagă ceva mai consistent pe lângă un roman grafic. Nu vă feriți de serii de titluri pentru adolecenți și tineri adulți, cărți după care au fost făcute filme și alte titluri populare – lăsați-i să aleagă ce le place și nu-i obligați să aleagă titluri clasice dacă nu vor (le puteți sugera titlurile clasice care v-au plăcut dvs. la vârsta lor povestindu-le puțin despre ce e vorba, dar nu vă supărați dacă nu-i interesează). Nu evitați nici biografii ale personalităților pe care le apreciază copiii sau titluri de non-ficțiune.

Folosiți-vă de această primă excursie la librărie pentru a vă da seama ce subiecte îi interesează pe copii. Sunt pasionați de planete, de dinozauri, de pirați, de regi și regine? Lăsați-i să aleagă orice le place, chiar și enciclopedii cu condiția să citească integral ce au ales. Dacă vi se pare că aleg titluri prea complicate, atrageți-le atenția că e posibil să fie dificil ce și-au ales, fără să le impuneți ce să facă. În prima lună, vor descoperi și singuri ce e prea greu și ce e prea ușor.

Ajutați-i să-și ajusteze obiectivele dacă vedeți că aleg mai multe cărți. Amintiți-le că vă veți întoarce la librărie și luna următoare și spuneți-le că dacă descoperă pe parcurs că și-au ales prea puțin, pot oricând să mai adauge o carte la obiectiv, dar e important să nu își propună mai mult decât pot duce, ca să aibă o șansă să câștige premiul.

După ce ați cumpărat cărțile, puteți fie să mai rezervați jumătate de oră unei activități care le place copiilor, fie să vă opriți la o înghețată, fie să le propuneți să faceți un picnic în parc cu cele mai noi achiziții :)

Atât pentru azi. Data viitoare revenim cu cel de-al patrulea și ultimul pas pe care vi-l propunem în cadrul concursului de lectură – vorbim despre monitorizarea lecturii pe durata primei luni, modalitățile de acordare a premiului și setarea obiectivelor pentru luna următoare. Nu ne vom opri aici, însă. Țineți aproape pentru o listă de activități de lectură în familie care vă vor ajuta și pe dvs. și pe copii să rămâneți conectați la distracție pe tot timpul verii și mult după încheierea vacanței.

Între timp, pentru că tot am vorbit despre excursii la librărie, am vrea să vă amintim că foarte mulți copii din România nu își permit să își cumpere nici măcar o singură carte, darămite mai multe. Pentru ei, Asociația Curtea Veche derulează campania “Cărțile Copilăriei în fiecare casă”. Cu o contribuție oricât de mică, puteți să ne ajutați să donăm o carte unui copil care are nevoie de ea. Mai multe despre cum puteți dona aici.

Autor: Smaranda Nicolau

Sursă Foto: www.pequelia.es