Astăzi încheiem discuția despre concursul de lectură în familie pe care vi l-am propus pentru vacanța aceasta. După ce am discutat despre regulile concursului și despre setarea unor obiective realiste de lectură pentru toți membri familiei, data trecută am vorbit despre excursia la librărie și cum ne alegem cărțile. Iată-ne ajunși acum la ultimul pas din strategia pe care v-o propunem:

PASUL 4: MONITORIZAREA PROGRESULUI FAȚĂ DE OBIECTIV

Cea mai importantă parte a concursului este ca fiecare membru al familiei să fie responsabil de obiectivul pe care și l-a propus. Încercați ca în prima lună să nu le atrageți copiilor atenția că au de citit. În schimb, asigurați-vă că vă văd pe dumneavoastră citind zilnic (pe cât posibil, măcar câteva minute). Ca să vă asigurați că toată lumea citește constant – inclusiv dumneavoastră – stabiliți o zi din fiecare sătpămână în care, după o masă în familie, să stați la povești. Fiecare cititor trebuie să le spună celorlalți ce a citit – aveți grijă să faceți poveștile interesante și să nu faceți din seara de povești o obligație, ci o distracție. Puteți organiza o șezătoare în sufragerie, crea atmosferă din lumini, sau puteți să vă spuneți povești la un picnic în part.

La finalul primei luni, e foarte important ca oricine nu și-a îndeplinit obiectivul să nu primească premiul stabilit – de-asta este foarte important ca premiul să fie stabilit de la bun început în așa fel încât cei care nu și-au îndeplinit obiectivele să nu se simtă lăsați pe-afară. Spre exemplu, dacă premiul constă într-o carte și un film la cinema, cei care nu și-au îndeplinit obiectivul pot merge la cinema, dar nu vor primi cadou cartea (sau ce altceva ați stabilit). Spuneți-le copiilor că mai au o șansă să câștige luna viitoare.

Dacă vedeți că cei mici își amână lectura, că lasă toată cartea/cărțile pe ultima sută de metri, nu le spuneți nimic în prima lună. Fie că își îndeplinesc obiectivul sau nu, la începutul lunii a doua de concurs, purtați o discuție despre cum ne putem îmbunătăți randamentul. Vorbiți despre dumneavoastră mai întâi – ce ați observat, ați lăsat și dvs. cititul pe ultima sută de metri sau ați citit constant? Considerați că ați fi putut citi mai mult? Ce ați fi putut face pentru a citi mai mult? Dezbateți aceste lucruri cu copiii. Încurajați-i să vă dea sfaturi cu privire la ce puteți îmbunătăți. Apoi rugați-i să spună și ei ce consideră că ar fi putut face diferit.

Dacă observați că cei mici și-au îndeplinit obiectivul cu prea mare ușurință, încurajați-i să-și dea singuri o provocare pentru luna următoare. Dacă, dimpotrivă, și-au propus prea mult, stabiliți împreună un obiectiv mai realist.

După evaluarea primei luni de concurs, setați obiectivele pentru cea de-a doua. De data asta, integrați și tactici de atingere a obiectivului – îmi propun să citesc “x” cărți, citind “x” minute pe zi. Stabiliți ca premiul să fie acordat și în funcție de respectarea tacticilor propuse.

Apoi luați-o de la capăt.

Concursul pe care vi l-am propus este o oportunitate foarte bună de a evalua calitatea relației copiilor dvs. cu lectura – și a dumneavoastră de asemenea. Din acest motiv, vă sugerăm să discutați foarte deschis cu copiii despre ce părere au despre citit, ce așteptări au de la lectură și de la concursul pe care-l propuneți. La finalul fiecărei luni, e important să verificați dacă așteptările copiilor au fost întrunite, depășite, sau dimpotrivă, nesatisfăcute. Indiferent care e rezultatul, aveți oportunitatea de a descoperi de ce copiii reacționează cum reacționează și de a îmbunătăți treptat ceea ce poate fi îmbunătățit.

Data viitoare, în încheierea seriei noastre despre Toboganul de vară, vă propunem o serie de activități de distracție în familie prin lectură.

Weekend plăcut și mai ales, vacanță de vară plină de citit!

 

Autor: Smaranda Nicolau

Sursa Foto: