NARATIV – Tabăra de lectură pentru copii

 

De-a lungul unei săptămâni întregi, un grup de copii participă la o serie de activități distractive și creative în urma cărora rezultă un spectacol de teatru bazat pe unul dintre titlurile din colecția “Cărțile Copilăriei”. Copiii învață cum să analizeze și cum să dramatizeze un text și, mai important, cum să înțeleagă și să interpreteze un personaj dintr-o poveste scrisă.

Accentul nu se pune pe actorie, ci pe dezvoltarea capacității fiecărui participant de a rezona cu povestea și de a empatiza cu personajele, pornind de la propria experiență de viață.

Scopul taberei este de a-i ajuta pe copii să se angajeze în lectura oricărei povești scrise și de a le îmbunătăți relația cu cititul în general, oferindu-le o experiență unică și memorabilă care să le stârnească interesul și motivația pentru lectură pe termen lung.

Activitățile zilnice cuprind jocuri de autocunoaștere, ateliere de teatru, regie și lectură pe roluri, arhitectură și scenografie, precum și cursuri de agricultură sau mișcare în aer liber, organizate astfel încât să-i ajute pe copiii să cunoască mai bine epoca in care se desfășoară acțiunea cărții pe care o citesc.

Informaţii

Pentru copil, participarea la o tabără poate să aducă numeroase beneficii: îl învață să fie autonom și să relaționeze mai ușor cu obiectele din jur, dar și să aibă mici responsabilități – să își facă singur bagajul, să își aranjeze patul etc. Într-adevăr, copilul intră într-o rutină a ”autogestionării”, devine mai prezent și socializează mai ușor cu oamenii din jurul său. În același timp, copilul învață să își înțeleagă corpul, nevoile de sete, frig, foame. Foarte important, copiii învață să își gestioneze singuri frustrările, micile probleme, și reușesc să iasă triumfători pe cont propriu.

Dacă acestea sunt câteva din beneficiile participării în general la o tabără, în mod specific, tabăra de lectură le va spori copiiilor motivația de a citi, îi va face să realizeze că lectura nu este o experiență alienantă, realizată în singurătate, ci, dimpotrivă, că poate fi prilej de conversație și socializare.

Înscrierile pentru tabăra sunt disponibile la cerere pentru grupuri școlare.

Ediţii anterioare

În perioada 26 august – 2 septembrie, am organizat, cu sprijinul Azomureș, o săptămână plină de activități interactive și educative menite să le demonstreze copiilor că lectura este și distractivă sau, cu alte cuvinte, NARATIV – Tabăra de lectură pentru copii. În cele ce urmează, vă invităm să aflați mai multe despre săptămâna petrecută la Criț alături de 19 mici cititori – Alexandra, Alexandru, Amalia, Denisa, Erica, George, Ilinca, Luca, Mara, Maria Fusaru, Maria Petrea, Marius, Nicolas, Paul, Patricia, Petra, Roxana, Sebastian și Yasmina.