În weekendurile 24-25 septembrie și 1-2 octombrie 2016 am invitat toți cititorii, mici și mari, la început de drum sau deja profesioniști, la cea de a doua ediție a NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii. Aproape 2.000 de participanți au răspuns invitației noastre și au trecut pragul Școlii Centrale din București în cele patru zile ale festivalului, dornici să afle în câte moduri se poate spune o poveste. Ne-am bucurat să vedem multe fețe cunoscute, cu care ne-am împrietenit și la prima ediție a festivalului, dar și mulți oameni noi, care abia aflaseră de evenimentul nostru și ne-au felicitat pentru inițiativă. Cu cât interacționăm mai mult cu părinții sau cu cei mici, cu atât ne dăm seama că există o nevoie reală pentru astfel de evenimente care vin să completeze educația primită în școală sau activitățile în familie.

În pregătirea festivalului, ne-am adunat o mână de oameni și am plecat vineri noapte la Școala Centrală unde am dus rechizitele oferite de Herlitz, volumele din colecția “Cărțile copilăriei”, punctul de hidratare La Fântâna și am transformat sălile de clasă în spații pentru atelierele susținute de artiști în educație și pedagogi. În timpul celor patru zile, le-am propus participanților să picteze, să cânte, să facă teatru, să se joace cu undițe pentru a pescui litere, să pună întrebări și să inventeze, toate pornind de la cărți. Nu v-am spun noi că lectura și distracția merg mână-n mână?
La câteva zile de la încheierea festivalului, împreună cu personajele noastre preferate, Nara și Tiv, vă invităm la un scurt tur al acestuia:
Începem cu sala unde i-am invitat pe școlari să spună povestea lui Pinocchio în rime și să compună propria coloană sonoră: Atelierul Povești pe muzică. Entuziasmul lor a fost de neoprit atunci când Alex Ștefănescu i-a lăsat să cânte câte un acord la chitară. Mulți au plecat hotărâți să înceapă cursuri de chitară, așa că Alex va avea concurență serioasă în viitor!

Povestea lui Pinocchio în rime
Entuziasmul lor a fost de neoprit atunci când Alex Ștefănescu i-a lăsat să cânte câte un acord la chitară.
Mai departe, ajungem tocmai în sala 2, în care am acoperit geamurile pentru întunericul necesar atelierului de Teatru de umbre Ne-am cocoțat pe scări pentru a crea ambianța necesară, dar nu ne-a deranjat pentru că așa au putut cei mici să ne demonstreze că lumina și umbra pot spune și ele o poveste, iar miturile grecești au devenit surse de inspirație pentru micii cititorii. Au avut nevoie doar de un retroproiector, de multă imaginație și eroii din Grecia Antică au prins viață alături de Liliana Basarab.

Lumina și umbra pot spune și ele o poveste
Miturile grecești au devenit surse de inspirație pentru micii cititorii. Au avut nevoie doar de un retroproiector, de multă imaginație și eroii din Grecia Antică au prins viață alături de Liliana Basarab.
În sala 4, i-am provocat pe cei mici să pună în scenă propria lor viziune a poveștii lui Peter Pan la atelierul Actorie pentru cititori. Actrița Smaranda Nicolau le-a arătat cât de distractivă este lectura atunci când treci mai departe de rândurile cărții și începi să îți imaginezi cum ar fi dacă ar exista cu adevărat Țara de Nicăieri sau dacă Wendy ar fi prietena ta. Cel mai mult și mai mult ne-a plăcut cum se distrau cei mici și cât de în serios își luau rolul în fața camerei de filmat!

Peter Pan la atelierul Actorie pentru cititori
Actrița Smaranda Nicolau le-a arătat cât de distractivă este lectura atunci când treci mai departe de rândurile cărții și începi să îți imaginezi cum ar fi dacă ar exista cu adevărat Țara de Nicăieri sau dacă Wendy ar fi prietena ta.
Nu știm dacă lui Robinson Crusoe îi plăcea să picteze, dar cititorilor de la atelierul Ilustratie creativă coordonat de Alexandra Mihailciuc, sigur le-a plăcut să-l deseneze. După ce participanții de anul trecut au ilustrat insula, a venit randul celor de anul acesta realizeze personajele principale pentru a întregi tabloul.

Oare lui Robinson Crusoe îi plăcea să picteze?
Cititorilor de la atelierul Ilustratie creativă coordonat de Alexandra Mihailciuc, sigur le-a plăcut să-l deseneze
Am ajuns și la atelierul Bandă desenată și ne-am întrebat „Oare poate concura Ulise cu eroii din benzile desenate cu super eroi?” Coordonați de Delia Popa, copiii talentați ne-au arătat că se poate, avem chiar și câteva desene preferate cu Ulise în prim plan!

Atelierul Bandă desenată
Oare poate concura Ulise cu eroii din benzile desenate cu super eroi?
La atelierul Jurnalistul de poveste care a avut loc în sala 3 sub îndrumarea lui Barna Nemethi, micuții cititori s-au transformat în jurnaliști care au vrut să știe tot ce se întâmplă în poveste, cum punem întrebările corecte pentru a afla răspunsul care ne interesează, unde cercetăm informațiile de care avem nevoie și ce scheme logice putem urmări pentru a desluși un mister.

Atelierul Jurnalistul de poveste
Micuții cititori s-au transformat în jurnaliști care au vrut să știe tot ce se întâmplă în poveste
Tuturor ne place să spunem povești, așa s-au născut marile cărți ale literaturii, așa începe orice articol, Răzvan Ropotan i-a antrenat pe cei mici să spună propria poveste în cadrul atelierului Colac peste pupăză – Storytelling. Așa au luat naștere povești cu prințele, dragoni și prinți, care mai de care mai ingenioase.

Colac peste pupăză – Storytelling
Au luat naștere povești cu prințele, dragoni și prinți, care mai de care mai ingenioase.
Am ajuns și în sala unde auzim pe cineva vorbind limba engleză: este David Hughes de la British Council Romania, cel care le-a arătat copiilor că o poveste nu este niciodată la fel, că în imaginația noastră stă puterea de a schimba firul evenimentelor.

Atelier în limba engleză
Imaginația noastră stă puterea de a schimba firul evenimentelor.
Înainte să descoperim toate poveștile, trebuie să fim prieteni buni cu literele și aproape toate lumea ne-a întrebat ce se întâmplă la atelierele dedicate copiilor atât de mici, cu vârsta între 3 și 5 ani, ce actvitiăți le propunem la un festival de lectură dacă ei încă nu știu să citească. Ei bine… Diana Vasilescu și Ioana Brătilă i-au inițiat pe cei mai mici participanți la festival în tainele alfabetului și ale fluenței verbale, la atelierele Litere pentru prichindei, Rime și ghicitori și Ora de povești. Literele au fost mai greu de găsit, au fost pescuite și căutate în grăunțe, dar efortul a meritat!

Tainele alfabetului și ale fluenței verbale
Literele au fost mai greu de găsit, au fost pescuite și căutate în grăunțe, dar efortul a meritat!

Atelierele dedicate copiilor între 3 și 5 ani
Litere pentru prichindei, Rime și ghicitori și Ora de povești
Ajunși în amfiteatru, ne-am bucurat să descoperim interesul celor mai mari pentru a-i ghida pe copii în drumul lor de cititori. Gaspar Gyorgy, prieten al asociației, a revenit și anul acesta la NARATIV și a discutat cu părinții despre conceptul de parenting pentru lectură, despre cum lectura poate fi mijlocul prin care se construiește o relație armonioasă între părinte și copil.

Gaspar Gyorgy a revenit la NARATIV
Lectura poate fi mijlocul prin care se construiește o relație armonioasă între părinte și copil.
Profesorii și nu numai au fost prezenți în număr mare și la conferința Oanei Muraru, care a demonstrat că practica bate teoria în construirea unui elev cititor și a povestit de ce încurajarea lecturii nu este doar rolul profului de romană, ci al tuturor. Urania Cremene ne-a invitat la o discuție relaxată despre motivul pentru care tinerii par să fugă de lectură și despre cum putem să evităm acest lucru. Ne-am bucurat să vedem implicarea participanților și cu siguranță vom continua să oferim resurse gratuite adulților și acces la informații care să îi ajute în relația cu cei mici privind lectura.

Urania Cremene ne-a invitat la o discuție relaxată
Cum putem evita ca tinerii să fugă de lectură?

Oana Moraru
Resurse gratuite adresate adulților și acces la informații care să îi ajute în relația cu cei mici privind lectura
Am auzit că sala 7 este un loc special pentru părinții care se chinuie seară de seară să inventeze o nouă poveste pentru că celui mic nu îi place să i se citească înainte de culcare, ci îi provoacă pe părinți să creeze propria poveste. Scriitoarea Adina Rosetti a venit în ajutorul lor și, timp de două ore, părinții au dat frâu liber imaginației și au pornit în cautarea poveștii perfecte de adormit copiii.

Adina Rosetti
Timp de două ore, părinții au dat frâu liber imaginației și au pornit în cautarea poveștii perfecte de adormit copiii.
Cluburile de lectură crează cititorii de mâine, credem în acest lucru încă de la înființarea asociației noastre și tocmai de aceea oferim sfaturile necesare pedagogilor și părinților pentru a realiza activități interactive, care să le stimuleze atât lor cât și copiilor. În cadrul atelierului „Cum ne distrăm citind cu copiii”, Smaranda Nicolau le-a arătat celor dornici să organizeze un club de lectură cum pot ajunge la activități variate, jocuri, exerciții și strategii educaționale, care să asigure implicarea celor mici.

Smaranda Nicolau
Cluburile de lectură crează cititorii de mâine!
Vă conducem spre ieșire, dar nu înainte de a face o ultimă oprire în amfiteatru unde trupa de teatru NARATIV, pe care ați văzut-o și anul trecut, ne-a demonstrat cât de distractiv este un spectacol lectură, fără multă recuzită, doar cu text și talent. Râsetele și aplauzele celor mici în sala mare a Școlii Centrale au marcat sfârșitul festivalului și atunci ne-am dat seama cu adevărat de toată atmosfera minunată pe care am trăit-o în aceste weekend-uri alături de voi și de faptul că mesajul nostru a fost recepționat: cititul este distractiv!

Trupa de teatru NARATIV
Râsetele și aplauzele celor mici în sala mare a Școlii Centrale au marcat sfârșitul festivalului.
Aceste două weekend-uri cu peste 100 de ateliere și cu 2.000 de participanți nu ar fi fost posibile fără implicarea sponsorilor și partenerilor, a echipei de pedagogi și a voluntarilor. Le mulțumim cu tot dragul și sperăm să ne reîntâlnim anul viitor pentru ediția a III-a cu și mai multe surprize!
Proiect cultural co-finanțat de AFCN
Powered by Kaufland Romania
Parteneri: Curtea Veche Publishing, Tinmar, Școala Centrală București, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, United Media România, Printcenter.ro, Scorseze Medical Group, Herlitz Romania, Sameday Courier, Artcrowd, British Council
Eveniment hidratat de La Fantana Romania
Parteneri media: AGERPRES, Avantaje, Blitz TV, GOKID.ro, Hyperliteratura, Kooperativa 2.0, nONGuvernamental.org, Psychologies, Radio România Actualități, Radio România Cultural, știriONG.ro, SuntParinte.ro, Pagina de psihologie, Totul despre mame, UrbanKid.ro.
Susținut de: Minimax și Itsy Bitsy
Partener monitorizare presă: Klarmedia