Povesteam zilele trecute despre ceea ce se numește “toboganul de vară” – fenomenul de “alunecare” a cunoștințelor și abilităților acumulate pe durata anului școlar în timpul vacanței de vară. Pentru a combate alunecările ne-dorite, vrem să ne oprim puțin asupra modului în care putem crea un context plăcut, în care copiii să se simtă motivați să citească peste vacanță

În fond, vacanța e timpul lor. Ceea ce NU vrem este ca lectura să devină o corvoadă, o obligație în plus, pe lângă temele pe care oricum le primesc de la școală. În schimb, vrem ca micuții să perceapă lectura ca pe una din distracțiile principale ale verii!

Așa că astăzi vorbim despre cum putem să le facem copiilor o propunere pe care să n-o poată refuza. :)

PASUL 1: PROPUNEREA UNUI CONCURS DE LECTURĂ ÎN FAMILIE

De cum începe vacanța, purtați o discuție cu micuții. Rezervați o jumătate de oră pentru discuție. Spuneți-le că v-ați propus ca vara asta să citiți mai mult în familie și că aveți nevoie de ajutorul lor ca să vă țineți de ceea ce v-ați propus. Convingeți-i că aveți nevoie de ajutorul lor la fel cum aveți nevoie de ajutorul lor ca să faceți curat în casă – chiar veți avea nevoie! Copiii nu se găsesc adesea în poziția de a-și ajuta părinții, dar poziționându-ne astfel față de ei, le oferim independență și îi responsabilizăm, și multor copii le va plăcea să se simtă de folos. Spuneți-le că v-ar ajuta pe dvs. să citiți dacă ar citi toată familia, că v-ați simți mai motivați să citiți dacă ați citi cu toții împreună. Odată ce copiii sunt de acord să vă ajute, spuneți-le că v-ați gândit la o variantă prin care toată lumea citește și câștigă.

Propuneți-le să organizați un concurs de lectură în familie peste vară. Scopul concursului nu este neapărat să vedeți cine a citit mai mult la finalul verii cât să vă oferiți atât dvs. cât și copiilor o motivație de a persevera în lectură.

Concursul funcționează în felul următor – fiecare membru al familiei își propune să citească un număr de cărți pe lună. Setați-vă obiective realiste, în funcție de timpul pe care-l aveți la dispoziție, dar încercați să vă propuneți să citiți minim o carte pe lună, pentru a-i încuraja pe copii să facă la fel.

La finalul lunii, toți membrii familiei care și-au atins obiectivul personal de lectură primesc un premiu, pe care îl stabiliți de la începutul fiecărei luni. Premiile ar trebui să conste în cărți și/sau activități în familie – o excursie, o zi la un parc de distracții, o cină, o seară la film etc. Nu le oferiți copiilor premii prea mari, pentru că ceea ce urmărim este să le consolidăm copiilor motivația intrinsecă de a citi. Spuneți-le de la bun început că oricum lectura este o răsplată în sine și că ceea ce se premiază în cadrul concursului este perseverența și realizarea de a te ține de ce ți-ai propus.

După ce copiii sunt de acord cu regulile concursului, planificați împreună un drum la librărie. Creați un eveniment plăcut în jurul excursiei la librărie. Rezervați o jumătate de zi pentru această excursie și spuneți-le copiilor că își vor putea alege ce cărți vor ei. Cuplați mersul la librărie cu o altă activitate sănătoasă în familie care le face plăcere copiilor – poate mergeți pe bicicletă până la librărie și vă opriți la o înghețată după ce ați ales cărțile pentru prima lună.

Atât pentru azi, țineți aproape pentru partea a 2-a, în care vom vorbi despre cum stabilim obiective de lectură realiste cu copiii, cum pregătim excursia la librărie și cum ne alegem cărțile.

Autor: Smaranda Nicolau

Sursa Foto: www.micheleborba.com