Despre organizatori

Cititorii nu se nasc, ci se educă. La fel ca avocații, medicii, matematicienii, astronauții, muzicienii sau câștigătorii pemiului Nobel. Nu este ușor să devii ce îți dorești în viață dar, ca și în cazul cititului, doar pentru că este un lucru greu asta nu înseamnă că nu poate fi și plăcut!

Asociația Curtea Veche s-a înființat în 2014, ca urmare a inițiativelor Curtea Veche Publishing de responsabilitate socială, cu scopul de a promova lectura de plăcere în rândul copiilor.
Studiile arată că începând cu clasa a treia, copiii care nu sunt fluenți în lectură au din ce în ce mai puține șanse să-i prindă din urmă pe colegii lor cititori. Acest risc este mult mai crescut în rândul copiilor proveniți din medii vulnerabile socio-economic, unde accesul la carte este extrem de scăzut.

Prin programele noastre ne propunem ca toți copiii, indiferent de situația lor socială și financiară, să aibă acces la cărți pe care să le citească de și cu plăcere.

Considerăm că suntem cu toții responsabili de ceea ce se va întâmpla cu generațiile viitoare dacă astăzi copiii încetează să mai citească. De aceea, oferim resurse gratuite pentru profesori din mediul rural, organizăm evenimente speciale în mediul urban și facilităm accesul la carte pentru copiii din zonele defavorizate prin organizarea de donații și cluburi de lectură.

Programul naţional de lectură “Cărţile copilăriei”

Programul național de lectură „Cărțile Copilăriei” este o inițiativă educațională alternativă care urmărește facilitarea accesului la carte pentru copii cu vârste cuprinse între 7-14 ani înscriși în învățământul primar și gimnazial din România.  Fiecare dintre activitățile propuse explorează cititul într-un mod distractiv pornind de la pasiunile și interesele copiilor și de la o colecție foarte specială de cărți pentru copii, “Cărțile Copilăriei” apărută la Curtea Veche Publishing. Aceasta este o serie de repovestiri ale marilor titluri din literatura universală, creată de specialiști în educație și în psihologia copilului, și folosită de pedagogi pentru compensarea dificultăților de înțelegere a textului.

În patru ani de activitate, am organizat peste 250 de donații de carte, am avut 6 inițiative de fundraising, trei ediții NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii la care au participat sute de bucureșteni, am înființat 200 de cluburi de lectură și am donat peste 60.000 de cărți noi copiilor din Călărași, Iași, Ilfov, Tulcea, Mureș, Teleorman, Dolj, Hunedoara, Brașov, Bihor, Timiș, Argeș, Dâmbovița, Suceava, Alba, Sibiu, Cluj, Prahova, Giurgiu, Bacău, Constanța, Ialomița, Vrancea, Galați, Buzău, Vâlcea, Botoșani, Maramureș, Arad și în Municipiul București.

Ne mândrim și cu:

  • Premiul „Cea mai bună campanie de Marketing/PR/CSR” la Gala Bun de Tipar (2015)
  • Nominalizare „Împreună pentru copii” la Premiile de excelență Itsy Bitsy (2016)
  • Nominalizare „Comunicare și mediere culturală” la Premiile Administrației Fondului Cultural Național (2017)
  • Nominalizare la categoria „Îmi pasă – proiecte de responsabilitate socială, cultură și educație” la Premiile de excelență Itsy Bitsy (2017)
  • Nominalizare la categoria „Proiecte artistice pentru familie” pentru NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii la Premiile de excelență Itsy Bitsy (2017)
  • Proiectul de Voluntariat al anului în domeniul Artă și Cultură la Gala Națională a Voluntarilor (2017)

Articole şi resurse gratuite

Pentru mai multe informații și articole despre importanța lecturii de plăcere, vă invităm să ne urmăriți activitatea pe site-ul Asociației Curtea Veche.

Implică-te

Doar împreună putem schimba viața celor mici și crește nivelul de educație din România!

Ca sponsor sau partener

Dacă și compania pe care o reprezinți împărtășește misiunea noastră – crede în puterea educației prin lectură și la formarea noilor generații de cititori –  atunci susține organizarea festivalului în calitate de partener.

Ca voluntar

Dacă îţi place să lucrezi cu copiii, dacă te simţi bine într-o atmosferă de lucru care te provoacă să găseşti soluţii creative la probleme complexe, avem nevoie de tine. Poţi să ne ajuţi să amenajăm sălile pentru ateliere, să comunicăm cu pedagogii, cu părințiii şi copiii. Vei vedea cum sunt organizate  și cum se desfășoară atelierele și, mai ales, vei vedea cum copiii (re)descoperă bucuria de a citi.

Ca pedagog

Ai organizat un atelier pentru copii care îmbină lectura cu creativitatea sau visezi la un astfel de proiect? Scrie-ne și poți face parte din echipa noastră de pedagogi care fac ca cititul să fie distractiv și plăcut.